ALTA – lichidul rosu

Produs nou in curand

AB-ALTA

Alta este un colorant rosu deschis sau culoare lichida folosita pentru adornarea palmelor si picioarelor in designuri foarte simple. Colorarea calcaielor si a partii de deasupra labei piciorului pentru a evidentia frumusetea picioarelor, este o traditie din India, care se practica in special in timpul festivalurilor religioase si nuntilor.

Un ritual comun urmat de femeile din Vest Bengal, Alta este cunoscut ca Mahavar, care este de culoare roz inchis. Defapt, o mireasa Bengali este considerata “incompleta” daca palmele si picioarele ei nu sunt impodobite cu Alta.

Radacinile acestui ritual inca nu sunt descoperite. Se spune ca in mitologie zeul Krishna a fost vazut aplicand Alta pe picioarele Radhei.

Alta semnificatie a Alta este ca se aseamana sangelui, care este simbolul fertilitatii si prosperitatii.

Alta era fabricata initial din frunze de betel. Mai tarziu a fost inlocuita cu sindoor sau kumkum (pudra rosie) pentru a confectiona acelasi lichid.

In unele parti ale Indiei nu este folosita numai ca si adornment al mainilor si picioarelor ci si intr-un ritual post-nunta, cand mireasa intra in casa socrilor pentru prima data. Inainte de a intra in casa socrilor, mireasa paseste in acest lichid rosu si intra in casa lasand urma pasilor ei pe podea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s