RAVA PANIYARAM – GOGOSELE AYURVEDICE

13669705_1619705741692800_4114675999670374023_nReteta primita de la Lakshmi Ioana

Buna tuturor. Astazi, as dori, sa va impartasesc cea mai gustoasa reteta (din punctul meu de vedere), de gogosele fara drojdie, Ayurvedice.

Rava Paniyaram

Timp de preparare : 1 ora .
Rezulta aproximativ 40 de bucati.

Ingrediente: (1 cana =300ml)

  • 1 cana gris (Rava in Hindi)
  • 3/4 cana faina de grau alba
  • 1 cana cu zahar tos  eu am folosit zahar pudra pentru a se dizolva mai repede)
  • 1/2 lingurita cardamom pulbere
  • 2 cani apa (aproximativ)
  • ulei de floarea – soarelui pentru prajit in baie de ulei

Preparare: Intr-un bol mai marisor turnati grisul si putina apa. Amestecati cu un tel si continuati sa adaugati cate putina apa asa incat sa se formeze o pasta groasa si sa nu fie apa peste nivelul grisului. Lasati sa stea 30 de minute. Apoi turnati si zaharul, cardamomul si faina. Amestecati bine cu un tel si mai adaugati apa atat cat se cere pentru ca sa rezulte o compozitie ca de clatite, care sa curga, insa ceva mai groasa decat a clatitelor Europene. Este important sa amestecati bine si chiar sa mai lasati compozitia sa stea 5 minute pentru ca zaharul sa se dizolve de tot. Puneti intre timp uleiul la incalzit pe foc mediu. Cand uleiul s-a infierbantat, luati compozitie cu o lingura si turnati in uleiul incins. Se formeaza o gogosica care intr-o prima faza se lipeste de fundul vasului . Nu va ingrijorati – asa e normal. Dupa cam 1-2 minute ar trebui sa se umfle si sa se ridice singura la suprafata. Daca acest lucru nu se intampla, ajutati-o putin cu varful unei linguri ca sa se dezlipeasca de fundul vasului. Turnati cateva asemenea gogosele in ulei , insa aveti grija sa lasati suficient spatiu intre ele ca sa nu se lipeasca. Prajiti-le pe ambele parti in total cam 4 minute pana devin foarte usor aurii. Nu le tineti mai mult la prajit pentru ca devin cam tari. Daca le tineti atat cat sa se faca putin aurii ele vor ramane moi si pufoase si dupa ce se racesc. Scoateti-le cu o lingura / spumiera avand grija sa scurgeti cat mai bine uleiul si asezati-le pe un platou pe care ati asezat o bucata de hartie prosop in strat dublu/triplu. Serviti calde sau reci.

OBSERVATIE: Pentru o experienta reusita cu aceste Rava Paniyaram respectati cantitatile. Daca scapati prea mult zahar gogoselele vor fi mai lipicioase si va va fi mai greu sa le dezlipiti de fundul vasului la prajit.

DIN PUNCT DE VEDERE AYURVEDIC: Rava Paniyaram sunt un desert tip snack adecvat pentru toate tipologiile insa persoanele Pitta si Kapha nu trebuie sa exagereze cu cantitatile.

1. Aceste Rava Paniyaram se folosesc ca ofranda in ritualurile Hindu. Se pot folosi ca ofranda doar asa simple cum le scoateti de la prajit.

2. Daca nu le folositi ca ofranda si vreti sa aiba un gust mai deosebit, puteti face asa cum am facut si eu: stropiti cu miere de albine si presarati cu nuca de cocos (vezi  foto) .

13880348_1619706708359370_4544044984327132981_n.jpg

Sfat: daca se intaresc vor merge bine inmuiate in lapte .

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s